Het gemeentebestuur en het personeel van de gemeente Olen hielden hun nieuwjaarsreceptie vrijdagavond in zaal De Vrede in Sint-Jozef-Olen.

Burgemeester Marcel Bellens (CD&V) riep de aanwezigen op om bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen mee aan politiek te doen.

Politiekers worden als iemand met een besmettelijke ziekte aanzien en dat is volgens Bellens helemaal niet nodig.

Olen heeft nood aan mensen die meedenken en willen meewerken om de gemeente Olen verder uit te bouwen.

Foto's Silvain Van Reusel / Nnieuws.


De integrale toespraak van burgemeester Marcel Bellens :


'Beste vrienden,
Welkom in ons ontmoetingscentrum De Vrede en dit voor de viering van onze traditionele nieuwjaarsreceptie.

2011 hebben we achter ons gelaten. Misschien met een beetje heimwee maar toch met de hoop dat 2012 een stuk rustiger wordt. Vooral op financieel en politiek vlak zijn we aan een adempauze toe. Stabiliteit op alle vlakken is nodig om te kunnen genieten van de dagdagelijkse dingen.
Toch wil ik even terugblikken, vooral dan omdat 2011 het jaar van de vrijwilliger was.

We hebben dit op verschillende manieren gevierd. De ene keer is dat al wat beter gelukt dan de andere keer. Toch wil ik bij deze gelegenheid alle mensen nog eens extra bedanken die er voor zorgen dat Olen een actieve gemeente blijft. Dit is een menselijk kapitaal dat andere gemeenten ons benijden. Dit is de ziel van Olen, dit is wat ons bindt. We moeten er voor zorgen dat dit kapitaal blijft renderen.

2012 wordt een boeiend jaar om verschillende redenen.
Onze gemeente staat voor serieuze uitdagingen. Omwille van diverse oorzaken worden de financiële middelen beperkter, groeien de uitgaven maar niet de inkomsten, worden er meer en meer taken toegewezen naar het lokale niveau.
Dit geldt niet alleen voor Olen. Wanneer je de berichtgeving hierover volgt weet je dat dit zich in alle steden en gemeenten voordoet.
Het gevolg van het debacle van de gemeentelijke holding? De financiële crisis? Europa? Krimpende economie? Het wegvallen van dividenden van intercommunales?

Allemaal zaken die ons dwingen om de dingen vanuit een andere hoek te benaderen. We zullen met de beschikbare middelen anders moeten omspringen. Dat is meer dan duidelijk.

Maar ik geloof er ook wel in dat onze mensen deze uitdaging aankunnen. Ik ben er van overtuigd dat we over goede en bekwame mensen beschikken, en dit in alle geledingen van het bestuur.
We rekenen daarom op hun creativiteit om de dingen die we doen op een efficiëntere manier aan te pakken, eerder dan bepaalde activiteiten gewoonweg af te voeren. We zullen ook moeten onderzoeken of we alles zelf moeten doen, en of we misschien beter zoeken naar andere organisaties die daar beter voor uitgerust zijn of die daar hun hoofdactiviteit van gemaakt hebben.

De gemeente krijgt zoveel taken toegewezen dat we niet alles zelf kunnen blijven uitvoeren. We zullen moeten openstaan voor samenwerkingsverbanden, iets waar denk ik het OCMW al langer mee bezig is dan de gemeente zelf. De slogan die Vlaanderen gebruikt: alles wat we zelf doen, doen we beter is zeker niet altijd toepasselijk. Vlaanderen is daar trouwens geen goed voorbeeld van. Ik hoor hen graag stellen dat hun begroting in evenwicht is, ze zouden er ook moeten bijzeggen dat zij een deel van de last al hebben doorgeschoven naar de lokale besturen.
We zullen onze burgers ook duidelijk moeten maken dat een gemeente besturen geld kost. Dat gratis eigenlijk niet bestaat, dat kosten stijgen zodat het ook logisch is dat wij deze doorrekenen aan de gebruiker. Niet alleen om bijkomende financiële middelen te genereren maar ook om duidelijk te stellen, diensten alleen maar te gebruiken indien ze echt nodig zijn. Kosten die we niet maken, moet niemand betalen.

Sinds 2006 hebben we 6 maal een indexaanpassing gehad. Dit resulteert in een stijging van onze loonkosten met 12.62 %.
In 2007 hebben wij even alle kosten van huisvuilophaling via de belastingen kunnen innen. Sindsdien zijn deze kosten met spectaculair gestegen.

Deze voorbeelden om duidelijk te stellen dat de lokale besturen het moeilijker hebben dan enkele jaren geleden.
Het is een uitdaging voor ons allen om daar op een correcte maar flexibele manier mee om te springen.

Wat staat er ons in 2012 nog te wachten. Een kleine volksverhuizing.
In het tweede kwartaal van dit jaar zullen de aanpassingen aan Boekelhuis klaar zijn.

Bouwdienst, milieudienst en technische dienst verhuizen dan naar deze locatie.
Op dat moment kunnen we een één loketfunctie aanbieden. Dit wil zeggen dat bouwvergunning en milieuvergunning gelijktijdig kunnen ingediend worden en ook afgeleverd. Dit gebeurt op verzoek van de Vlaamse overheid, maar moet ook een optimalisatie betekenen voor onze bedrijven.
Gelijktijdig wil boekelhuis een voorbeeld zijn van duurzaam bouwen. Bij het afleveren van een bouwvergunning krijgt de bouwheer heel wat verplichtingen opgelegd die te maken hebben met duurzaamheid. Boekelhuis wil op dat gebied een voorbeeld zijn. De overheid moet het voorbeeld geven van dat wat ze haar inwoners oplegt, tenminste als je geloofwaardig wil overkomen.

De financiële dienst verhuist misschien van de pastorie in Olen Centrum naar het gemeentehuis. De pastorie is dan klaar voor een grondige renovatie om binnen enkele jaren, in al zijn glorie terug een permanente plaats in te nemen in de organisatie van onze gemeente.
In de marge. Enkele maanden geleden kreeg ik te horen dat sommige mensen nog altijd vrezen dat het gemeentehuis uit Olen Centrum zal verdwijnen. Ik was verwonderd over deze opmerking. Het is van 1976 geleden dat in de verkiezingspropaganda van één enkele partij nog verwezen werd naar dit destijds blijkbaar heikele punt.
Niemand is daar intussen nog mee bezig.

Dit brengt ons naadloos naar een volgend boeiend gebeuren in 2012.
Op 14 oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen.
Het huidige bestuur is dan 6 jaar bezig met de uitvoering van het beleid in Olen. Dus elke burger ouder dan 18 jaar krijgt de gelegenheid om alles te wikken en te wegen. Om zijn oordeel uit te spreken over het gevoerde beleid.

Ik neem aan dat de collega’s van andere partijen ook op zoek zijn naar geschikte kandidaten en dit volgens de vereiste evenwichten man en vrouw.
Het valt mij op hoe moeilijk het is om mensen te overtuigen om in de politiek te stappen. Het lijkt wel of wij met oneerbare voorstellen afkomen of zoals een collega burgemeester mij laatst vertelde, dat wij de een of andere besmettelijke ziekte hebben waarvan je dus liefst zo ver mogelijk uit de buurt blijft.
Zelf ervaar ik gemeentepolitiek intussen al bijna 30 jaar als een boeiende activiteit. Natuurlijk met ups en downs, maar nog steeds met de overtuiging dat je met de nodige creativiteit de mogelijkheden krijgt om positieve zaken te realiseren. Ik ondervind dezelfde gedrevenheid bij de meeste van mijn collega’s in de gemeenteraad en in de aanleunende besturen.

Dus moesten hier in de zaal mensen aanwezig zijn die zich aangesproken voelen. Neem die kans met beide handen. We hebben nog altijd mensen nodig die willen meedenken en meewerken om Olen verder uit te bouwen. Mensen die een zicht hebben op de wereld, die beseffen dat de wereld niet stopt aan de grenzen van Olen, om even de woorden van Dirk Wagemans aan te halen. Er is nog altijd werk aan de winkel.
Realiseer evenwel, maar dit is absoluut geen nadeel, dat politiek en gemeentelijke organisatie twee afzonderlijke dingen zijn.
Het is de goede en positieve samenwerking tussen beiden die een meerwaarde betekenen. Iedereen op zijn plaats, met zijn bevoegdheden en verantwoordelijkheden, met zijn kennis, talenten en gedrevenheid.

Ik ben er van overtuigd dat Olen het op dit vlak uitstekend doet, en dit is de verdienste van allen die hieraan, op welke manier dan ook meewerken. Waarvoor trouwens nogmaals mijn oprechte dank.
Collega’s in alle mogelijke raden, het personeel op welk niveau of in welke functie dan ook, alle vrijwilligers, alle mensen van Olen die er voor zorgen dat Olen de moeite is en blijft.

Het is tijd voor de receptie.
We gaan het vandaag iets soberder doen dan andere jaren.
Ik ben er zeker van dat gezellig samen zijn meer te maken heeft met het aantal aanwezigen dan met de hoeveelheden drank die we verorberen.
Ik wil nog afsluiten met een klein gedichtje van Toon Hermans, een nieuwjaarswens die ik zelf heb gekregen en die ik jullie graag meegeef.

Denk iets goeds
En denk iets lekkers.
Denk iets geks
Of nog iets gekkers.
Denk iets aardigs
Denk iets liefs.
Maar hoe dan ook
Iets positiefs.

Dank u allemaal, het allerbeste voor 2012, het gaat jullie meer dan goed'.